Het Open Boek Texel

< TerugDrukkerij Brügemann, Het Boekhuis en Het KleuterhuisOp 19 augustus 1940 opende Jan Brügemann zijn drukkerij in een schuurtje van Moenis op het Koogerend, tegenover poelier Plaatsman-Cornelissen. Het schuurtje ging in 1945 tenonder door het exploderen van een Duitse munitie-auto. Juist enkele maanden daarvoor had 'Bruug' zijn machines verhuisd naar een ander onderkomen. Dat was aan de Groeneplaats, achteraan in de steeg links van de Lindeboom (nu Rabobank). Daar was ook de winkel met kleuterkleding van zijn vrouw, gelegen aan de Warmoesstraat.

Dat Kleuterhuis werd in 1941 geopend, tegelijk met een kantoorboekhandel annex leesbibliotheek op de hoek Warmoesstraat-Zwaanstraat. De boeken van de bibliotheek waren herkenbaar aan een sticker waarop 'de straf voor boekenmoordenaars' stond afgebeeld. Het zal menigeen nog in het geheugen gegrift staan. Van drukkerij naar een kantoorboekhandel was een kleine stap, van leesbibliotheek naar boekwinkel eveneens. In 1947 werd dit gerealiseerd, maar de ruimte in Warmoesstraat 2 bleek al gauw te klein.                                        De grote overstap naar de Binnenburg volgde in juli 1955, toen Brügemann het voormalige woonhuis kocht van Clasina Gollards. In die straat (waar je volgens Joop Jellema in de zomer alles aan de man kon brengen, ook zakkies stront) werd de nieuwe boek- en kantoorboekhandel Het Boekhuis gevestigd. In de zaak met de roemruchte boekenkelder stond Arie Welboren aan het roer. Het was toen nog niet de diepe 'dubbelwinkel' die het later zou worden, met een scheidingswand in het midden.
Dat kwam in 1964: links de kleuterkleding, rechts de boek- en kantoorboekhandel. Brügemann had intussen (in 1961) op hetzelfde perceel een nieuwe drukkerij gebouwd, met de ingang aan de Kantoorstraat. De winkel en de drukkerij zijn later aan elkaar vastgebouwd.

Jan Brügemann was een harde werker. In 1973 was hij dik vijftig en eigenlijk te jong en te energiek om te stoppen. Omdat de omstandigheden gunstig waren deed hij dat toch.
Sjef stapte in de drukkerij, ging voortvarend over op offset en groeide in de Kantoorstraat binnen de kortste keren uit zijn jas. Theo en Julia namen de beide winkels over en maakten die tot een grotere winkel: lees en schrijfwarenwinkel Het Open Boek.

Deze foto van de Binnenburg is ongeveer honderd jaar oud. Op de achtergrond zien we het raadhuis.
De huizen rechts zijn allemaal vervangen, met uitzondering van het huis met de witte gevel (de woning van Clasina Emelie Gollards), dat nu de huidige locatie van de winkel is.

Gezicht op de kerktoren van Den Burg en omgevingDe winkel


Luchtfoto van het centrum van Den Burg, 5 juli 1962.
Uit: Oud Texel vanuit de lucht, Harry de GraafAuteurs op bezoek

Jan Wolkers en Dick Matena signeren Kort Amerikaans (2006)
Foto March Heijnen

Foto Diederik van Vleuten

Fotopagina

Violet le Roy met haar boek Tot op de bodem dat deels op Texel speelt (voorjaar 2008)

Joyce Pool en Theo (2004)

Gerrit-Jan Zwier en Ineke Noordhoff bij de presentatie van Zee rondom (2004)