Het Open Boek Texel

< Terug

Eiland in de nevel
Pieter Kikkert, eerste wandelaar op Texel
Lodewijk Dros

Paperback, 224 pag., met illustraties in kleur en zwart-wit, uitgeverij Boom 2019, € 22,50

In de vroege zomer van 1791 maakte Pieter Kikkert een rondwandeling over Texel van 45 kilometer lang, nadat daar een verwoestende storm had huisgehouden. Hele stukken land waren zo slecht ingepolderd dat de zee ze had weggevaagd. Hij had een romantische dichtbundel bij zich en werd zozeer 'door verrukking weggesleept', dat hij bijna het leven liet door het wassende water.
Het boek geeft een caleidoscopisch beeld van het leven op een eiland rond 1800.

Pieter Kikkert (1775-1855) hield zich bezig met schilderkunst, literatuur, theologie en politiek. Met zijn goede pen en schildersoog wist hij een verrassend modern beeld te geven van de wereld waar hij in leefde. Zo maakte hij pikante prenten voor een geheim genootschap, die nu na twee eeuwen opduiken.

Lodewijk Dros laat zien dat er een rechtstreekse lijn loopt van de romantiek naar onze eigen tijd met zijn natuurbeleving, massatoerisme en identiteitshonger. Door aandachtig om je heen te kijken en het landschap te ervaren, zoals Pieter aanbeval, leer je niet alleen Texel, maar ook jezelf beter kennen.

Lodewijk Dros (Texel, 1964) werkt sinds 2000 bij dagblad Trouw en is momenteel chef van Letter & Geest. Hij studeerde theologie en was predikant in Amsterdam. Eerder publiceerde hij de boeken Als een eenzame mus en De C-factor van Nederland.