Het Open Boek Texel

< Terug
                 Bestellen >De Georgische muiterij op Texel, april-mei 1945
Een militair-historische gids
Serge Blom en Rolf de Winter
Gebonden, 256 pag., met foto's en afbeeldingen in kleur, 17 x 24 cm, € 24,95
Uitgeverij Van Wijnen 2016


Op 6 april 1945 ontving Adolf Hitler in zijn Berlijnse Führerbunker het bericht dat op het Waddeneiland Texel troepen van het Georgische Infanterie-Bataillon 822 van de Wehrmacht aan het muiten waren geslagen.

De Georgische muiters, die eerder in de Tweede Wereldoorlog als soldaten van Stalins Rode Leger krijgsgevangen waren gemaakt en vervolgens in Duitse dienst waren getreden, zagen een opstand als de laatste mogelijkheid zich te rehabiliteren.
De muiterij ontwikkelde zich tot een bloedige strijd, waarbij de Duitsers alles op alles zetten om de orde te herstellen. Tijdens de verbeten gevechten betaalden de Georgiërs, de Duitsers en ook de Texelse burgers een hoge prijs. Meer dan duizend mensen kwamen om het leven.

Deze slagveldgids voert u langs achttien locaties op Texel,  waar het verloop van de muiterij zich geleidelijk aan u ontvouwt.
Indringende ooggetuigenverslagen en historisch beeldmateriaal brengen de gebeurtenissen in het voorjaar van 1945 weer tot leven, ondersteund door eigentijdse fotografie, (met troepenbewegingen ingetekende) luchtfoto's en tactische kaarten. Door het totaalbeeld dat u krijgt, laat deze militair-historische gids zich lezen en raadplegen als een overzichtswerk.