Het Open Boek Texel

< Terug
                 Bestellen >De Oude Bleekerij
Op zoek naar de ontbrekende stukjes van een Texelse geschiedenis
Irene Maas
Uitgave van TexelNU, oktober 2015
Gebonden, 17,5 x 23cm, geïllustreerd, 120 pag., € 16,95 


Midden in De Dennen ligt het perceel De Oude Bleekerij. Een intrigerende naam, maar onderzoek naar de herkomst ervan was nooit gedaan. Tot in 2001 een groep vrijwilligers onder leiding van Irene Maas archeologisch onderzoek ging doen en begon te graven. Vlak voor de graafmachines uit, want in opdracht van Staatsbosbeheer werd het eeuwen geleden in cultuur gebrachte weiland terugveranderd in natuur.

Ondanks de tijdsdruk deden de onderzoekers interessante vondsten. Allereerst kwam een uitzonderlijk grote hoeveelheid potscherven boven water, maar ook resten van de blekerij zelf, waar tussen 1636 en 1730 linnen werd gebleekt. Honderden houten stekken (een soort tentharingen) waarmee linnen op 'de bleek' werd gepind, een zilveren voornaald uit een Texelse kap, de (jut)houten beschoeiing van een kade, en allerlei blekersgereedschap. Destijds stond de blekerij midden op de mient, ver van de bewoonde wereld. Het bos was er nog niet, dat is pas veel later aangeplant.

De Oude Bleekerijreconstrueert Irene Maas een deel van deze oude onderneming, en laat ze zien hoe destijds de werkwijze geweest moet zijn. Het is een combinatie van archeologisch onderzoek, literatuurstudie en speurwerk in archieven, waarmee ze de oude Blekerij tot leven brengt, en laat ze zien welke mensen erbij betrokken waren.