Het Open Boek Texel

< Terug
                 Bestellen >Uitgaan in de Koog, 1896-2000
Rein Stam
Dikke paperback, 300 pag, 23 x 23 cm, veel foto's
Uitgegeven door Rein Stam en Paul van Dijk, november 2015
Vormgeving Edwin Boering
Bevat een boekenlegger die toegang geeft tot een reünie in de Toekomst op 16 april 2016
Van € 24,95 voor € 17,50

Er was al lang naar uitgekeken, maar nu is het dan zover. Op zaterdagmiddag 28 november is het boek Uitgaan in De Koog gepresenteerd in de Talk of the Town in de Dorpsstraat. Alsof je spontaan jaren terug in de tijd terecht gekomen was.
Dat was de indruk als je binnenstapte bij de boekpresentatie.

Dezelfde personen, alleen wat ouder en grijzer geworden. Stappers van weleer waren massaal op komen dagen. Schrijver Rein Stam en mede-initiatiefnemer Paul van Dijk hadden werk gemaakt van de aankleding. Op schermen aan de muur waren historische films te zien van De Koog en op het terras was een tentoonstelling ingericht die het contrast aangaf tussen de badplaats vroeger en De Koog nu. Volgens goed Texels gebruik begon de presentatie een kwartier te laat, maar dat deerde niemand. Stam nam zenuwachtig en zichtbaar geëmotioneerd het woord. 'Het is ook een emotioneel moment na een zware tijd. Het is een prachtig boek geworden.'

Het boek is samengesteld door Rein Stam, historiekenner en oud-horecama. Stam beschrijft de complete geschiedenis van het Koger uitgaansleven, vanaf 1896, de begintijd van het toerisme, tot het jaar 2000. 'Dat is het jaar dat de oude Toekomst gesloopt werd, voor ons een mooi eindpunt,' vertelt hij. De plannen voor het boek kwamen van Paul van Dijk en Rein Stam, waarbij de laatste gepusht werd door Marjo van der Putten en Mariët Roeper. 

Het boek bevat een groot aantal foto's, en tekst bijdragen van o.a. Rein Stam, Edward Bonne, Jan Bleij, Rob Schepers en Ed Vermeulen.
Op het omslag: Vijf 'nozems' staan voor het loket van 't Ijsbeertje een patatje te scoren in 1964 (foto van Jan van Wijk).


Foto's onder:
Jo Hillen voor de ijswinkel naast de Toekomst, eind jaren vijftig. Op de linker foto poseert hij met een groepje ouderen die het zichtbaar naar de zin hebben, rechts met wat jongelui. 
Het ijs van Hillen was wat je noemt ambachtelijk bereid.
In de jaren vijftig hadden de meeste mensen weinig geld omhanden, het groeide ze niet op de rug. Als je als kind een ijsje kreeg was dat echt een traktatie.