Het Open Boek Texel

< Terug
           Verder >            < Thuis            Bestellen >

Geschiedenis van de Wadden
De canon van de Waddeneilanden
Anne Doedens en Jan Houter
Gebonden, 192 pag., 29 x 24 cm, rijk geïllustreerd, uitgave Walburgpers 2015, € 29,95

Het boek beschrijft vijftig historische hoogtepunten van de Nederlandse Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Rottumeroog.
De eilanden hebben een gemeenschappelijke geschiedenis, verbonden door het water en door hun ligging. Ze hebben hun heel eigen identiteit maar lijken toch ook op elkaar.
 
De onderwerpen die de auteurs hebben verzameld, zijn samen de basiskennis die iedereen zou moeten hebben over de Wadden.
Elk onderwerp telt 1200 woorden en beschrijft de hoogtepunten en hoofdzaken. Een breed scala aan onderwerpen komt aan de orde: van Razende Bol tot Rottumeroog, van Willibrord tot Wolkers en van de Strooppot tot Rixt van het Oerd.
De thema's openen vensters naar overeenkomsten en verschillen in de geschiedenis; zeevaart, scheepsstrandingen, polders, toerisme, de bootverbindingen en het werelderfgoed.
Bij elk venster staan tips voor verdere informatie en wordt er verwezen naar musea en archieven of plaatsen die je over dit onderwerp kunt bezoeken.
In kadertjes staan citaten en interviews die de tekst verlevendigen en het persoonlijker maken. De vensters verwijzen ook naar elkaar, zodat het boek kris-kras gelezen kan worden.
Duidelijke kaarten laten de geografische ontwikkeling van het gebied zien. De tips zijn leuk en stimuleren om verder te lezen en verder op onderzoek te gaan.
Al met al een mooi en waardevol naslagwerk en een aanwinst voor elke liefhebber van het waddengebied.


Texel in de 10e eeuw
In mei 2015 bij de presentatie van De geschiedenis van de Wadden door Anne Doedens aangeboden aan wethouder Hercules.
Deze afbeelding groter


De Friezen
De vroegste geschiedenis van het Nederlands kustgebied
Luit van der Tuuk

Paperback, 288 pag., 15 x 23 cm, met foto's in kleur en zwart-wit, uitgeverij Omniboek 2013, € 19,95
De Romeinen, de Franken en de Noormannen noemden het Nederlandse kustgebied Frisia.
Zeeland, Holland, Friesland, Groningen: het viel allemaal onder die verzamelnaam.

In De Friezen brengt Luuk van der Tuuk de vroegste geschiedenis van de kuststreek tot leven. Op toegankelijke wijze legt hij uit hoe de Friezen een voorname rol hebben gespeeld in onze vaderlandse historie. Op het snijvlak van de geschiedenis en archeologie schetst hij een beeld van een volk van boeren en kooplieden, maar ook van de Friese opstand, koning Radbot en Bonifatius.De Wadden
Een geschiedenis
Mathijs Deen
Paperback, 334 pag., uitgeverij Thomas Rap 2013, € 19,99


De Wadden, een woest en veranderlijk kustgebied waar niets zich laat vastleggen en alles beweegt. Wie er wil wonen of verblijven moet zich aanpassen.
In dit boek vertelt Mathijs Deen het verhaal van boeren en vissers, Romeinse krijgsheren, Friezen, Vikingen, lekenbroeders, piraten, vluchtelingen, gelukszoekers, schipbreukelingen, bezetters en badgasten, die zich allen op hun eigen manier schikten naar de wetten van water, wind en zand.
De eilanden werden niet alleen een haven voor onverstoorbare zeelieden of een jachtterrein voor jutters, maar ook een wijkplaats voor vervolgden, een nachtmerrie voor strategen en een plek waar vastelanders de lasten en verplichtingen van het dagelijks bestaan van zich af voelen glijden.
Deen beschrijft deze unieke geschiedenis poëtisch, zijn historische blik scherp en zijn verhaal meeslepend.Texel, ander land
Een inspirerende reisgids
Jolanda de Kruyf en Roelof Tienkamp
Paperback, met foto's en illustraties, geheel in kleur 144 pag, 15 x 21 cm, uitgeverij Friese Pers Boekerij 2011

Uitverkocht

Nog geen buitenland, maar ook geen binnenland meer. Texel, dat is ander land.
Deze reisgids wijst de weg op Texel. Het is een praktisch kompas met feiten en foto's. Boeiende verhalen van schippers, jutters, rovers en redders. Vol vakantietips en nuttige informatie voor een kort of langer verblijf.
Texel, het is maar even met de veerboot naar die andere wereld. Soms dichtbij huis, maar ver genoeg.Texel XL
Fotovluchten in 2010
Pieter de Vries
Gebonden, 182 pag., 24 x 31 cm, met 160 foto's in kleur, uitgeverij Langeveld & de Rooy, € 39,95

De teksten zijn van Frans Hopman Pieter de Vries maakte met Piet Standaard 5 grote vluchten boven het eiland, waarbij hij vrijwel elk Texels plekje fotografeerde.
Voor het boek koos hij 160 van de mooiste platen uit. Ze staan er op ruim formaat in afgedrukt en laten het landschap op verrassende wijze zien: van afstand en toch van dichtbij. Dorpen, boerderijen, oude en nieuwe wegen, het kustgebied, dijken, het polderland en oude slenken. Onze eigen leefomgeving vanuit een bijzonder gezichtspunt.De smaak van de Wadden
Annette van Ruitenburg & Ruth de Ruwe
Geb., 256 pag., formaat 24,5 x 28 cm, met foto's in kleur, uitgeverij Fontaine 2010, € 39,95

Het leven op de wadden is anders: minder gejaagd en meer op de zee en de natuur gericht. De eilandbewoners leven er elke dag met eb en vloed, de zilte lucht en van de producten die het eiland voortbrengt.
De smaak van de wadden neemt je met foto's, verhalen en heerlijke recepten mee in die fantastische en buitengewone sfeer van de eilanden. De natuur, landbouw, visserij, historische en culturele achtergronden worden in beeld en verhaal belicht. Ook de mensen die er leven komen aan het woord. Zij houden het gebied leefbaar en vertellen over de passie voor hun eiland.
In dit boek is er veel aandacht voor het culinaire erfgoed van de wadden: de producten uit zee en die van het land. Locale producenten geven uitleg over hun werkwijze en verschillende koks bereiden een gerecht met streekproducten.

Annette van Ruitenburg en Ruth de Ruwe wonen beiden op Texel. Eerder maakten zij samen o.a. De smaak van Texel en Onvergetelijke groenten.43 Waddeneilanden
Nederlandse, Duitse en Deense parels in de Noordzee
Marina Goudsblom & Ruud Koot
Paperback, 160 pag., 24,5 x 21 cm, met foto's in kleur, uitgeverij Kosmos 2015
Uitverkocht


Dit complete en indrukwekkende overzicht van alle Nederlandse, Duitse en Deense Waddeneilanden geeft een prachtig sfeerbeeld van deze kwetsbare parels aan de Noordkust van Europa.
Hoewel ze historisch en landschappelijk soms overeenkomsten vertonen, heeft ieder eiland toch een geheel eigen karakter ontwikkeld.
Dit boek laat de veelzijdigheid en schoonheid van al deze eilanden in volle breedte zien.
 


Vaarwijzer - De Waddenzee
Vaargebieden tussen Den Helder en Sylt
Jan Heuff
Geb., 164 pag., 17,5 x 24,5 cm, met foto's en kaarten, uitgeverij Hollandia 2004
Uitverkocht


Deze vaarwijzer is een klassieker. De nieuwe editie bevat de laatste informatie over alle Waddenhavens en Waddenroutes en geeft bovendien veel praktische tips voor het varen, droogvallen, en ankeren.
Het schip zelf, de uitrusting en de natuurstatus van het Waddengebied komen ook aan de orde. Het bevat alle noodzakelijke kaarten voor de planning van een tocht en luchtfoto's van de meeste havens.

Jan Heuff woont op Terschelling en kent het Waddengebied op zijn duimpje. Hij onderhoudt een uitgebreid netwerk van informanten, die veranderingen op de Wadden voor hem signaleren en als het even mogelijk is stapt hij zelf aan boord om te controleren of de geulen en wantijen misschien gewijzigd kunnen zijn.Wadden vlindergids
Hein Strick
Paperback., 96 pag., 13,5 x 21 cm, met foto's in kleur, uitgave Flevodruk Harlingen 2007, € 13,50

Het is moeilijk voor te stellen dat een zwart stekelharig rupsje, zoals je dat dikwijls op brandnetels vindt, een van onze mooiste vlinders oplevert. Het is een fascinerend verschijnsel in de insectenwereld: de gedaanteverwisseling van ei via rups en pop, tot de meest prachtige vlinders.

Oud-biologieleraar Hein Strick uit Terschelling wil met dit gidsje zijn waarnemingen en kennis met anderen delen.