Het Open Boek Texel

< Terug
           Verder >            < Thuis            Bestellen
Het lichtschip
Mathijs Deen

Hardback, 128 pag., 21 x 13 cm, uitgeverij de Bezige Bij 2020, € 17,99

Voor de bemanning van het lichtschip Texel is het leven voorspelbaar, de leefruimte beperkt en de beloning gering.
De mannen lopen de wacht, doen weermetingen, noteren de namen van passerende schepen en houden het licht brandende.
Bij storm rukt het schip aan de ketting, in dichte mist loeit de misthoorn, op heldere nachten zijn de sterren ontelbaar.

Na vier weken mogen de mannen weer aan wal, en daar kijken ze reikhalzend naar uit.
In het middelpunt van de kleine gemeenschap staat de kok, die drie keer per dag de maaltijd verzorgt. Het eten biedt troost en houvast in het geïsoleerde bestaan.
Alles gaat zijn gang, tot de dag dat de kok een levend geitenbokje meeneemt aan boord, om te slachten voor een stoofpot. De komst van dit jonge, springerige beest gooit de vaste routine van het schip in de war en zet de verhoudingen op scherp.
Wat begint als een welkome onderbreking van de saaie regelmaat ontwikkelt zich algauw tot een splijtzwam die sluimerende angsten wakker schudt en slachtoffers maakt.


Het Wonderverbond op Texel
Bob Schat

Paperback, 268 pag., 14,5 x 21 cm, uitgeverij Elixer 2020, € 19,50

'Ja, er zijn er meer zoals ik. Ze maakten natuurlijk allemaal iets anders mee maar hadden een vergelijkbare beleving.'

Sanne schrijft op haar blog over een wonderlijke ervaring waarvan zij erg van onder de indruk is. Zeven anderen hebben op verschillende manieren eveneens iets wonderlijks meegemaakt. Het bijzondere gevoel dat die gebeurtenis bij hen opriep gunnen ze meer mensen.

Op Texel ontmoeten ze elkaar en blijken ze tot fantastische acties in staat te zijn.
Het leven van Roburt, die met zijn vrouw Yvonne nog niet zo lang op Texel woont, wordt hierdoor plezierig opgeschud.

De routes die de groep over het eiland aflegt zijn het volgen waard en achterin in dit boek opgenomen.

Bob Schat (1954) studeerde Natuurbeheer en Landschapskunde aan de Hogere Bosbouwschool.
Werk vinden in deze richting bleek moeilijk te zijn, en Bob startte een klusbedrijf met veel aandacht voor reparatie en het werken met duurzame materialen.
Daarna volgde een loopbaan in de ICT.
In die periode publiceerde Bob als mede-auteur en als auteur vakinhoudelijke boeken. Sinds 2014 woont hij op Texel.
Het Wonderverbond op Texel is zijn prozadebuut.


Liefs uit Moskou
Peter van Beek

Paperback, 224 pag., 21,5 x 13,5 cm, uitgeverij QV 2021, euro 15,45
Deel 6 in de reeks Texelse thrillers

In de kapiteinshut van museum-onderzeeboot de Tonijn in Den Helder wordt het ontzielde lichaam gevonden van een jonge vrouw.
Een dag later wordt op Texel nog een vrouw dood aangetroffen in een huis op vakantiepark De Krim.
De Texelse rechercheur Lone Telander en haar team staan aanvankelijk voor een raadsel.
Gaandeweg het onderzoek ontstaat er het vermoeden van een Russische connectie waarbij (onder)officieren van de marine mogelijk een rol spelen.
Lukt het de excentrieke Telander en haar collega's om deze complexe zaak op te lossen?

Peter van Beek (1958) studeerde Nederlandse taal-, en letterkunde in Nijmegen en geeft les aan middelbare scholen. Hij is vaste columnist van het Volvo Klassieker Magazine.

Na zeven jeugdboeken verscheen in 2013 zijn eerste thriller Drift, die genomineerd werd voor de Crime Zone Debuutprijs.
In de reeks Texelse Thrillers met rechercheur Lone Telander in de hoofdrol volgden Moordeiland (2015), Zondvloed (2017), Slagzee (2018) en Kaap Moord (2020).
Slagzee verscheen in het Duits als Kriegsinsel (2019).

Zie ook : Artikel uit de Texelse Courant - juli 2021

https://www.uitgeverijqv.nl/texelse-thrillersSchaduw over Texel
Een spannend eilandverhaal
Didi van der Plas

Paperback, 202 pag., 13,5 x 21,5 cm, uitgeverij ALTO 2019, € 13,95

Als Nederland wordt opgeschrikt door de vermissing van een vierjarig meisje op Texel, beseft Dorien, die de leiding over het onderzoeksteam heeft, al snel dat ze alles op alles zal moeten gaan zetten om de waarheid boven tafel te gaan krijgen.

Schaduw over Texel is een spannend eilandverhaal.Het eiland
Koos Terpstra

Gebonden, 256 pag., uitgeverij Ambo|Anthos 2020, € 21,99

Waar begint een zoektocht naar je jeugd op een eiland, en wat is belangrijk? Hoe betrouwbaar zijn herinneringen?

De enige zekerheid lijkt die van het eiland zelf: daar waar de zee begint kun je niet verder, daar houdt het eiland op.
De zoektocht wordt een reis van heden naar verleden en terug, puzzelend en fantaserend. Een familiegeschiedenis, een herinnering, een anekdote, een ontmoeting, een toevallige gebeurtenis of een reünie; telkens ontstaan er nieuwe invalshoeken, en nieuwe gezichtspunten met ook telkens nieuwe waarheden.
Langzaam vouwt het verhaal zich uit.

Het eiland is een wervelende biografische zoektocht waarin wij dingen van onszelf kunnen gaan herkennen. Koos Terpstra (1955) is een Nederlands schrijver en regisseur. Hij werkte bij verschillende toneelgezelschappen en was jarenlang artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. Zijn stukken zijn vertaald in het Duits, Engels, Frans en Zweeds.
Voorafgaand aan de presentatie signeert de auteur een aantal boeken in de Kleine Expositie van Het Open BoekDan niet
Margriet Veldhuis

Harde kaft, 183 pag., 22 x 15 cm, uitgeverij Nobelman 2020, € 21,95

Als Johanna net is bevallen van haar eerste kind, een zoon, komt haar moeder op kraambezoek. Dat verloopt onverwacht in een gespannen sfeer, waarna de moeder de deur achter zich dichttrekt, om niet meer terug te keren. Vijftien jaar later wordt de pijn om de breuk Johanna te veel. Ze trekt zich een maand terug op een eiland om - weg van alles en iedereen - te zoeken naar de vraag hoe het zover kon komen. Wat gebeurde er die dag precies? En waarom liep het zo uit de hand?
Het is een ontroerend, openhartig en meeslepend boek over de zoektocht naar verbinding - met jezelf, je familie en de mensen om je heen - en het verlangen om gezien te worden.

Margriet Veldhuis is copywriter, redacteur, journalist. Ze studeerde Nederlands in Groningen, is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Amsterdam. Dan Niet is haar eerste roman.Eiland in de nevel
Pieter Kikkert, eerste wandelaar op Texel
Lodewijk Dros

Paperback, 224 pag., met illustraties in kleur en zwart-wit, uitgeverij Boom 2019, € 22,50

In de vroege zomer van 1791 maakte Pieter Kikkert een rondwandeling over Texel van 45 kilometer lang, nadat daar een verwoestende storm had huisgehouden. Hele stukken land waren zo slecht ingepolderd dat de zee ze had weggevaagd. Hij had een romantische dichtbundel bij zich en werd zozeer 'door verrukking weggesleept', dat hij bijna het leven liet door het wassende water.
Het boek geeft een caleidoscopisch beeld van het leven op een eiland rond 1800.

Pieter Kikkert (1775-1855) hield zich bezig met schilderkunst, literatuur, theologie en politiek. Met zijn goede pen en schildersoog wist hij een verrassend modern beeld te geven van de wereld waar hij in leefde. Zo maakte hij pikante prenten voor een geheim genootschap, die nu na twee eeuwen opduiken.

Lodewijk Dros laat zien dat er een rechtstreekse lijn loopt van de romantiek naar onze eigen tijd met zijn natuurbeleving, massatoerisme en identiteitshonger. Door aandachtig om je heen te kijken en het landschap te ervaren, zoals Pieter aanbeval, leer je niet alleen Texel, maar ook jezelf beter kennen.

De auteur (Texel, 1964) werkt sinds 2000 bij dagblad Trouw en is momenteel chef van Letter & Geest. Hij studeerde theologie en was predikant in Amsterdam. Eerder publiceerde hij de boeken Als een eenzame mus en De C-factor van Nederland.Dit is liefde
Roos Verlinden

Paperback, 202 pag., 13,5 x 21,5 cm, uitgeverij Cupido 2019, € 18,95


Een bijzondere liefdesroman die zich afspeelt op Texel


Fenna
Morgen is een nieuwe dag
Hester Reeder

Paperback, 290 pag., 14,5 x 21 cm, uitgeverij Boekenbent 2018, € 18,95

Na vele jaren keert Fenna terug naar haar geboorte-eiland Texel. Roza, haar buurvrouw, kan haar geluk niet op en hoopt het eindelijk goed te kunnen maken met het kleine meisje, dat ze vroeger heeft verraden. Ook Dex, haar buurjongen van toen, is benieuwd wat er terechtgekomen is van het meisje met de lange vlechten en vrolijke sproetjes. Maar hij stuit op een ondoordringbare muur van gereserveerdheid, waardoor hij heel vastberaden het besluit neemt om te ontdekken wat de prachtige vrouw verbergt achter haar façade van koelte.

Fenna wil maar één ding en dat is haar vijand verslaan en hem te gronde richten, voordat hij haar in zijn scherpe, moordlustige klauwen te pakken krijgt. De vechtlust van deze psychopaat is echter even sterk, waardoor er een gevaarlijk spel ontstaat en er voor beiden maar één uitslag mogelijk is: de dood van de ander.
Fenna zet zichzelf als pion op het spelbord en richt zich volledig op haar geobsedeerde belager, waardoor zij niet in de gaten heeft dat er meerdere ogen op haar gericht zijn.
Een adembenemende romantische thriller, die zich afspeelt op het mooie eiland Texel.
Dag lief fijn eiland
25 schrijvers over Texel

Paperback, 256 pag., uitgeverij Schuyt & Co Brandt 2017, € 18,50
Met bijdragen van o.a. Karina Wolkers, John Jansen van Galen, Nico Dros, Maarten van Rossem, Tessa de Loo, Imme Dros, Threes Anna, Mathijs Deen, Michael Pye en Onno Blom
Samenstelling en redactie Arnold en Erik van Bruggen


'Te vergelijken met de eerste keer dat je de Alpen ziet,' zegt auteur Maarten van Rossem over het Texelse strand.
Wat is toch de magie van Nederlands grootste Waddeneiland? Waarom komen mensen als ze er eenmaal zijn geweest altijd weer terug? In 23 odes aan Texel geven schrijvers en dichters, zowel Texelaars als overkanters, hun antwoord op die vragen. Elk van hen brengt zijn of haar persoonlijke band met het eiland in kaart en verhaalt over dat - in Jan Wolkers' woorden - 'onsterfelijk mooie Texel'. Van drenkeling tot potvis, bollen pellen, mistige winters en het altijd onveranderde uitzicht vanaf de duinen, van boerenpluishond tot de moderne hausse aan 'echt Texelse producten', het hele eiland wordt onder de loep genomen.

'Texel was niet het eiland, de rest van de wereld was het eiland.' - Koos Terpstra
'Je voelt dat je in contact staat met iets eeuwigs, omdat je wordt omsloten door het niet-aflatende bewegen van de oerzee.' - Tessa de Loo
'De Texelaar beziet de wereld vanuit eigen perspectief, het eiland is de navel van de kosmos.' - Lodewijk DrosWillem die Madoc maakte
Nico Dros

Gebonden, ca. 480 pagina's, uitgeverij Van Oorschot, april 2021, € 27,50
De nieuwste grote roman van Nico Dros, een spannend historisch verhaal dat speelt vroeg in de middeleeuwen in de zuidelijke Nederlanden


In 1196 overleeft een jonge jongen een scheepsramp, hij spoelt aan op de Vlaamse kust. Hij wordt opgenomen in een kloostergemeenschap nabij Brugge, waar hij zijn jeugdjaren doorbrengt en door de broeders wordt opgeleid.
Hij ontvlucht het klooster om zijn familie terug te vinden. Onder de naam Madoc leidt hij een leven als ridder, en raakt in gevechten verwikkeld die hij ternauwernood overleeft.
Jarenlang is hij de rechterhand van de legendarische graaf Hincmar.
In Parijs ontpopt hij zich tot agnost, vrijdenker en schrijver. Maar als de Inquisitie actief wordt krijgen de ketterjagers ook Madoc in het vizier.

In 2017 ontdekt een Vlaamse mediëvist een verzamelhandschrift uit de dertiende eeuw. Hij raakt ervan overtuigd dat dit eigenhandig moet zijn geschreven door Willem, dichter van het fameuze Van den Vos Reynaerde en het mysterieuze boek Madoc.
Hoe houden deze teksten verband met het levensverhaal van de veelzijdige middeleeuwse schrijver?
In een roman die tegelijk bloedstollend en intellectueel uitdagend is, en waarin de Middeleeuwen in alle kleur oprijzen, speelt Nico Dros een vernuftig spel met de vermeende geschiedenis van de raadselachtigste middeleeuwer: Madoc.
Langzaam afbouwen op deze planeet
Nico Dros

Paperback, 200 pag., uitgeverij van Oorschot Amsterdam 2015
Aanbieding : van € 17,50 voor 6,50

Langzaam afbouwen op deze planeet bevat naast het titelverhaal nog zeven vertellingen, steeds over andere situaties, personen en gebeurtenissen, en zich afspelend op uiteenlopende plaatsen, in een ver verleden maar ook in de tegenwoordige tijd.
Het langste verhaal Twee dooielingen speelt op Texel en beslaat zo'n 50 pagina's. Het is een 17e-eeuws liefdesdrama gesitueerd rond het kustdorp Coogh.
In 1667, als het eiland wordt geteisterd door een veeziekte, is Coogh een gehucht met wat armoedige huisjes rond een kleine kerk, waar door zandverstuivingen boom nog groente wil groeien en waar de inborst van de dorpelingen al net zo stekelig is als de brandnetels en distels die welig tieren op de dorre bodem.
Het verhaal draait om Nanie, 'jasmijn tussen de zilverdistels en prooi van vele vrijers', zij is de dochter van robbenjager Gerrit Stroe, die achter de duinen woont in de Mient, zuidelijk van het dorp.
Op de kermis in Burgh ontfermt Nanie zich over de roomse boerenzoon Jozef uit Wael, als die zich door een prijsvechter heeft laten afrossen. Tussen de twee bloeit de liefde op, maar de gebeurtenissen die volgen zijn even zinnelijk als dramatisch, en leiden onontkoombaar tot een bittere ontknoping waarbij jaloezie, macht en perversie zich bruut laten gelden.

Het proza van Nico Dros is spannend, bloemrijk en raadselachtig, de stijl robuust en beeldend. In de rauwe werelden die hij oproept zijn de mensen puur, maar er is ook steeds iets grondig mis. Het kwaad is nooit ver weg.Oorlogsparadijs
Nico Dros

Paperback, 360 pag., uitgeverij van Oorschot 2012, € 13,50

In het najaar van 1942 begint een jonge arts zijn werk als assistent in het noodhospitaal van Texel. De ondergrondse heeft hem een nieuwe identiteit en persoonsbewijs gegeven nadat de Duitsers hem bij verstek ter dood hebben veroordeeld: Luc Walraven heet hij vanaf nu.
De bezettingsmacht op het eiland bestaat uit soldaten die mogen bijkomen van beproevingen aan het front. En daarnaast zijn er de legioenen van uitheemse krijgsgevangenen die in Duitse dienst zijn getreden. Er is geen ss, geen Grüne Polizei,geen terreur. Op Texel verblijven honderden onderduikers van het vasteland, maar ze worden met rust gelaten.
Voor Luc Walraven ontpopt het eiland zich tot een klein paradijs. Hij is er kostganger bij een hartelijke boerenfamilie en wordt verliefd op dochter Mila. Het ziet ernaar uit dat de eilanders, ver van het front, zonder ontberingen het einde van de oorlog kunnen afwachten. Maar dan, begin april 1945, luidt een nachtelijk bloedbad de opstand van het Georgische bataljon in.
In de weken daarna verandert het lieflijke eiland in een onbeschrijflijk inferno. Voorjaar 1962 - een nieuwe oorlog dreigt - krijgt de man die ooit Luc Walraven heette een brief van een Texelse vrouw, die hem na al die jaren naar het eiland doet terugkeren. Het is onvermijdelijk de gebeurtenissen van voorjaar '45 onder ogen te komen. Hij weet niet welke herinneringen meer pijn doen: de gruwelijkste of juist de mooiste.

Zie ook: www.nicodros.nlDe sprekende slang
Een kleine geschiedenis van laaglands fundamentalisme
Nico Dros

Paperback, 160 pag., uitgeverij van Oorschot, 2010
Uitverkocht

Dit boek gaat over een ingrijpende gebeurtenis in het Texelse vissersdorp Oosterend, ook wel bekend als het kleine Jeruzalem van het noorden. De later beroemd geworden dominee J.J.Buskes werd er ongewild het middelpunt van een felle geloofstwist. Een kerkscheuring was het gevolg en een kwart lang eeuw zouden twee gereformeerde kampen in vijandschap leven.
De twist ontstond na een uitspraak van de gereformeerde synode van Assen, die in 1926 het laatste woord sprak over de uitleg van een passage in het bijbelboek Genesis. Was de slang die Eva tot erfzonde verleidde een reptiel met een vleiend spraakvermogen? Of moest men het dier opvatten als een zinnebeeld van de duivel? De synode oordeelde dat het hier ging om een heuse slang, wie een andere uitleg voorstond maakte zich schuldig aan 'Schriftaanranding'. Deze uitleg werd de bron een kerkelijk conflict dat links en rechts in ons land oplaaide en jarenlang de gemoederen beheerste.
De sprekende slang is een levendig boek over bijbeldrift, geloofsijver en andere protestantse hartstochten in een Texels dorp. En over het leed dat ontstaat wanneer gelovigen in zwijmelwijn gedrenkt raken.Dromen van de bok
Nico Dros

Literaire thriller, paperback, 268 pag., uitgeverij van Oorschot 2006
Uitverkocht

Het leven van de verguisde schrijver Iwan Lautier verandert in een nachtmerrie wanneer een vrouw een obsessieve liefde voor hem opvat. Eerst overstelpt ze hem met brieven en nachtelijke telefoontjes, daarna belaagt ze hem in eigen persoon. Maar behalve met deze erotomane stalker kampt Iwan met een minnares die zich, nadat hij de dubieuze relatie met haar heeft verbroken, blijft opdringen en hem tot het uiterste tergt.
In de beleving van Iwan raken beide affaires meer en meer met elkaar verwikkeld. Zijn vlucht in buitensporig drankgebruik doet hem de greep op de werkelijkheid verliezen. Wanneer hij uiteindelijk pogingen doet zich uit het warnet van ziekelijke hartstochten te bevrijden, loopt de situatie verschrikkelijk uit de hand.

De nieuwe roman van Nico Dros laat een wezenlijk nieuwe kant van zijn schrijverschap zien. In Dromen van de bok gaat het over de nachtzijde van het gevoelsleven, de duistere diepten van de ziel, over wanen, perversies en ontaarding. Nergens wordt de liefde meer ontluisterd dan in dit boek dat het midden houdt tussen een scabreuze roman en een kwaadsappige komedie over de rafelranden van de menselijke natuur.

Een boek dat op adembenemende wijze de elementen van een thriller en literatuur combineert.
Foto Carla Schoo


In het maanlicht leek ze een nimf die zo-even was ontslapen: haar gezicht zo bleek als kaasdoek, de lippen al even bloedeloos, het hoofdje in een knik nadat het door haar val in het gras op een verdwaalde klinker was terechtgekomen. Verdwaasd staarde ik naar de frêle gestalte aan mijn voeten en bemerkte toen dat haar beige broek bij de bovenbenen donker kleurde: zij had haar water laten lopen. Terwijl ik de fatale ogenblikken in gedachten probeerde terug te halen, begon mijn linkerbeen te krampen en tintelden mijn beide handen. Het trok ruw samen in mijn maag en borst. Een stem in mijn hoofd zei alsmaar: je hebt je aan de verkeerde vergrepen.


Nico Dros (Texel, 1956) studeerde geschiedenis in Amsterdam. Hij debuteerde in 1991 met de historische roman Noorderburen over de lotgevallen van een aristocraat die in de Franse tijd naar een vergeten dorp wordt verbannen. Het boek werd in 1992 genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs.
In 1994 volgde de verhalenbundel Familiezaken en in 1999 Ter hoogte van het Salsa-paviljoen, een roman over een groep van Texel afkomstige jongeren die begin jaren zeventig in Amsterdam een eigen migrantenkolonie sticht.
In 2003 verscheen Het angstzweet der kolonialen, een bundel essays over Java gedurende de eeuwen van Nederlandse overheersing. In negen beschouwingen over historische en letterkundige onderwerpen brengt Nico Dros verschillende episoden uit dit bewogen tijdvak tot leven.
Hij dringt daarbij diep door in de terra incognita van de Javaanse wereld.Noorderburen
Nico Dros

Paperback, 163 pag., 12,5 x 20 cm, nieuwste druk, 2015
Uitverkocht


In het najaar van 1810 publiceert de Hollandse edelman Christiaan Boddaert een pamflet tegen de Franse overheersers. Het leidt tot zijn arrestatie en verbanning voor drie jaar naar Noorderburen, een dorp op de kop van Texel, waar de geschiedenis aan voorbij lijkt te zijn gegaan.
De bevolking leeft er in kommervolle omstandigheden; het kerkje is ingestort en het schoolgebouw is tot jeneverlokaal verworden.
Zijn kennismaking met de vissersbevolking van Noorderburen verloopt aanvankelijk stroef. Boddaert kan de armoede en onwetendheid van de dorpelingen niet goed velen. Hij ontplooit activiteiten die Noorderburen in aanraking moet brengen met de Vooruitgang.
De reacties op zijn hervormingsijver lopen sterk uiteen. Vooral de mannen zijn hem vijandig gezind. Wanneer uitkomt dat de banneling in het geheim een verhouding heeft met een jonge vrouw uit het dorp, blijft een confrontatie niet uit.
Noorderburen werd in 1992 genomineerd voor de AKO-literatuurprijsHet raadsel van de Wadden
Erskine Childers

Paperback, 302 pag., 13,5 x 20,5 cm, uitgeverij Hollandia, € 16,95

Dit avonturenverhaal speelt zich af op het Nederlandse en Duitse wad. Twee jonge Engelsen varen rond met een verbouwde sloep en ontdekken de plannen van de Duitse keizer om Engeland aan te vallen. In de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog opende dit boek de ogen van de Engelse regering. Het is een vertelling van het uitpluizen van een mysterie dat zich geleidelijk vanzelf oplost, en aan het eind een schitterende climax bereikt.

De eerste uitgave van Het raadsel van de wadden dateert uit 1903 en werd toen al beschouwd als een klassiek spionageverhaal.
Zeer geschikt voor een stormachtige avond in de kajuit.Schaduw over de Wadden
Sam Llewellyn

Een verslag van de tocht van het jacht Gloria naar de Friese Waddeneilanden in april vna het jaar 1903
Paperback, 287 pag., 23 x 15 cm, uitgeverij De Alk 2010, € 16,90


Deze thriller begint waar het beroemde boek van Erskine Childers, getiteld Het raadsel van de wadden, ophoudt.
Het is april 1903 en jachtschipper Charlie Webb wordt ontboden door de hertog van Leominster voor een geheime ontmoeting met een mysterieuze zeezeilende heer die zich Carruthers noemt. Voor duizend pond moet hij de Gloria, een tot jacht omgebouwd Oost Engelse smack, naar de Duitse Waddeneilanden zeilen, waar verraderlijke getijden en wandelende zeebanken waarschijnlijk een wrak met een kostbare lading uit de napoleontische tijd verbergen. Maar
Charlie weet dat adellijke heren zelden te vertrouwen zijn en de raadselachtige Carruthers lijkt meer geïnteresseerd in de splinternieuwe zeemacht van de Kaiser dan in welk wrak ook. Wanneer Charlie, zijn maat Samson Gidney en de gewelddadige en mysterieuze 'wrakkenexpert', kapitein Dacre, eenmaal in het web van de eilanden gevangen zitten, wordt het pas angstig duidelijk wat de werkelijke betekenis van hun missie is.