Het Open Boek Texel

< Terug
           Verder >            < Thuis            Bestellen
Het eiland
Koos Terpstra

Gebonden, 256 pag., uitgeverij Ambo|Anthos 2020, € 21,99

Er zijn gesigneerde exemplaren beschikbaar in de winkel

Waar begint een zoektocht naar je jeugd op een eiland, en wat is belangrijk? Hoe betrouwbaar zijn herinneringen?

De enige zekerheid lijkt die van het eiland zelf: daar waar de zee begint kun je niet verder, daar houdt het eiland op.
De zoektocht wordt een reis van heden naar verleden en terug, puzzelend en fantaserend. Een familiegeschiedenis, een herinnering, een anekdote, een ontmoeting, een toevallige gebeurtenis of een reünie; telkens ontstaan er nieuwe invalshoeken, en nieuwe gezichtspunten met ook telkens nieuwe waarheden.
Langzaam vouwt het verhaal zich uit.

Het eiland is een wervelende biografische zoektocht waarin wij dingen van onszelf kunnen gaan herkennen.

Koos Terpstra (1955) is een Nederlands schrijver en regisseur. Hij werkte bij verschillende toneelgezelschappen en was jarenlang artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. Zijn stukken zijn vertaald in het Duits, Engels, Frans en Zweeds.
Voorafgaand aan de presentatie signeert de auteur een aantal boeken in de Kleine Expositie van Het Open BoekDan niet
Margriet Veldhuis
Harde kaft, 183 pag., 22 x 15 cm, uitgeverij Nobelman 2020, 21,95

Als Johanna net is bevallen van haar eerste kind, een zoon, komt haar moeder op kraambezoek. Dat verloopt onverwacht in een gespannen sfeer, waarna de moeder de deur achter zich dichttrekt, om niet meer terug te keren. Vijftien jaar later wordt de pijn om de breuk Johanna te veel. Ze trekt zich een maand terug op een eiland om - weg van alles en iedereen - te zoeken naar de vraag hoe het zover kon komen. Wat gebeurde er die dag precies? En waarom liep het zo uit de hand?
Het is een ontroerend, openhartig en meeslepend boek over de zoektocht naar verbinding - met jezelf, je familie en de mensen om je heen - en het verlangen om gezien te worden.

Margriet Veldhuis is copywriter, redacteur, journalist. Ze studeerde Nederlands in Groningen, is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Amsterdam. Dan Niet is haar eerste roman.Eiland in de nevel
Pieter Kikkert, eerste wandelaar op Texel
Lodewijk Dros

Paperback, 224 pag., met illustraties in kleur en zwart-wit, uitgeverij Boom 2019, € 22,50

In de vroege zomer van 1791 maakte Pieter Kikkert een rondwandeling over Texel van 45 kilometer lang, nadat daar een verwoestende storm had huisgehouden. Hele stukken land waren zo slecht ingepolderd dat de zee ze had weggevaagd. Hij had een romantische dichtbundel bij zich en werd zozeer 'door verrukking weggesleept', dat hij bijna het leven liet door het wassende water.
Het boek geeft een caleidoscopisch beeld van het leven op een eiland rond 1800.

Pieter Kikkert (1775-1855) hield zich bezig met schilderkunst, literatuur, theologie en politiek. Met zijn goede pen en schildersoog wist hij een verrassend modern beeld te geven van de wereld waar hij in leefde. Zo maakte hij pikante prenten voor een geheim genootschap, die nu na twee eeuwen opduiken.

Lodewijk Dros laat zien dat er een rechtstreekse lijn loopt van de romantiek naar onze eigen tijd met zijn natuurbeleving, massatoerisme en identiteitshonger. Door aandachtig om je heen te kijken en het landschap te ervaren, zoals Pieter aanbeval, leer je niet alleen Texel, maar ook jezelf beter kennen.

De auteur (Texel, 1964) werkt sinds 2000 bij dagblad Trouw en is momenteel chef van Letter & Geest. Hij studeerde theologie en was predikant in Amsterdam. Eerder publiceerde hij de boeken Als een eenzame mus en De C-factor van Nederland.Dit is liefde
Roos Verlinden

Paperback, 202 pag., 13,5 x 21,5 cm, uitgeverij Cupido 2019, € 18,95


Een bijzondere liefdesroman die zich afspeelt op Texel


De nieuwe postbode van Oosterend
Astrid witte

Paperback, roman, 179 pag., 12,5 x 20 cm, uitgeverij Ellessy 2019, € 18,50

De relatie van de Maastrichtse postbode Wiel is pas verbroken en hij heeft het even helemaal gehad met zijn huidige leven. Daarom laat hij zich overplaatsen naar het dorpje Oosterend op Texel, waar hij intrekt bij een oudere mevrouw.
Natuurlijk is het leven in een dorp compleet anders dan in de stad. Hij moet nog erg wennen aan de rust, en de platte vlaktes in de polder.
Ook is het voor hem nieuw dat alle mensen hem kennen, en dat je niets kunt doen zonder dat iedereen er vanaf weet.Fenna
Morgen is een nieuwe dag
Hester Reeder

Paperback, 290 pag., 14,5 x 21 cm, uitgeverij Boekenbent 2018, € 18,95

Na vele jaren keert Fenna terug naar haar geboorte-eiland Texel. Roza, haar buurvrouw, kan haar geluk niet op en hoopt het eindelijk goed te kunnen maken met het kleine meisje, dat ze vroeger heeft verraden. Ook Dex, haar buurjongen van toen, is benieuwd wat er terechtgekomen is van het meisje met de lange vlechten en vrolijke sproetjes. Maar hij stuit op een ondoordringbare muur van gereserveerdheid, waardoor hij heel vastberaden het besluit neemt om te ontdekken wat de prachtige vrouw verbergt achter haar façade van koelte.

Fenna wil maar één ding en dat is haar vijand verslaan en hem te gronde richten, voordat hij haar in zijn scherpe, moordlustige klauwen te pakken krijgt. De vechtlust van deze psychopaat is echter even sterk, waardoor er een gevaarlijk spel ontstaat en er voor beiden maar één uitslag mogelijk is: de dood van de ander.
Fenna zet zichzelf als pion op het spelbord en richt zich volledig op haar geobsedeerde belager, waardoor zij niet in de gaten heeft dat er meerdere ogen op haar gericht zijn.
Een adembenemende romantische thriller, die zich afspeelt op het mooie eiland Texel.
Dag lief fijn eiland
25 schrijvers over Texel

Paperback, 256 pag., uitgeverij Schuyt & Co Brandt 2017, € 18,50
Met bijdragen van o.a. Karina Wolkers, John Jansen van Galen, Nico Dros, Maarten van Rossem, Tessa de Loo, Imme Dros, Threes Anna, Mathijs Deen, Michael Pye en Onno Blom
Samenstelling en redactie Arnold en Erik van Bruggen


'Te vergelijken met de eerste keer dat je de Alpen ziet,' zegt auteur Maarten van Rossem over het Texelse strand.
Wat is toch de magie van Nederlands grootste Waddeneiland? Waarom komen mensen als ze er eenmaal zijn geweest altijd weer terug? In 23 odes aan Texel geven schrijvers en dichters, zowel Texelaars als overkanters, hun antwoord op die vragen. Elk van hen brengt zijn of haar persoonlijke band met het eiland in kaart en verhaalt over dat - in Jan Wolkers' woorden - 'onsterfelijk mooie Texel'. Van drenkeling tot potvis, bollen pellen, mistige winters en het altijd onveranderde uitzicht vanaf de duinen, van boerenpluishond tot de moderne hausse aan 'echt Texelse producten', het hele eiland wordt onder de loep genomen.

'Texel was niet het eiland, de rest van de wereld was het eiland.' - Koos Terpstra
'Je voelt dat je in contact staat met iets eeuwigs, omdat je wordt omsloten door het niet-aflatende bewegen van de oerzee.' - Tessa de Loo
'De Texelaar beziet de wereld vanuit eigen perspectief, het eiland is de navel van de kosmos.' - Lodewijk DrosLangzaam afbouwen op deze planeet
Nico Dros

Paperback, 200 pag., uitgeverij van Oorschot Amsterdam 2015, € 17,50

Langzaam afbouwen op deze planeet bevat naast het titelverhaal nog zeven vertellingen, steeds over andere situaties, personen en gebeurtenissen, en zich afspelend op uiteenlopende plaatsen, in een ver verleden maar ook in de tegenwoordige tijd.
Het langste verhaal Twee dooielingen speelt op Texel en beslaat zo'n 50 pagina's. Het is een 17e-eeuws liefdesdrama gesitueerd rond het kustdorp Coogh.
In 1667, als het eiland wordt geteisterd door een veeziekte, is Coogh een gehucht met wat armoedige huisjes rond een kleine kerk, waar door zandverstuivingen boom nog groente wil groeien en waar de inborst van de dorpelingen al net zo stekelig is als de brandnetels en distels die welig tieren op de dorre bodem.
Het verhaal draait om Nanie, 'jasmijn tussen de zilverdistels en prooi van vele vrijers', zij is de dochter van robbenjager Gerrit Stroe, die achter de duinen woont in de Mient, zuidelijk van het dorp.
Op de kermis in Burgh ontfermt Nanie zich over de roomse boerenzoon Jozef uit Wael, als die zich door een prijsvechter heeft laten afrossen. Tussen de twee bloeit de liefde op, maar de gebeurtenissen die volgen zijn even zinnelijk als dramatisch, en leiden onontkoombaar tot een bittere ontknoping waarbij jaloezie, macht en perversie zich bruut laten gelden.

Het proza van Nico Dros is spannend, bloemrijk en raadselachtig, de stijl robuust en beeldend. In de rauwe werelden die hij oproept zijn de mensen puur, maar er is ook steeds iets grondig mis. Het kwaad is nooit ver weg.Oorlogsparadijs
Nico Dros

Paperback, 360 pag., uitgeverij van Oorschot 2012, € 13,50

In het najaar van 1942 begint een jonge arts zijn werk als assistent in het noodhospitaal van Texel. De ondergrondse heeft hem een nieuwe identiteit en persoonsbewijs gegeven nadat de Duitsers hem bij verstek ter dood hebben veroordeeld: Luc Walraven heet hij vanaf nu.
De bezettingsmacht op het eiland bestaat uit soldaten die mogen bijkomen van beproevingen aan het front. En daarnaast zijn er de legioenen van uitheemse krijgsgevangenen die in Duitse dienst zijn getreden. Er is geen ss, geen Grüne Polizei,geen terreur. Op Texel verblijven honderden onderduikers van het vasteland, maar ze worden met rust gelaten.
Voor Luc Walraven ontpopt het eiland zich tot een klein paradijs. Hij is er kostganger bij een hartelijke boerenfamilie en wordt verliefd op dochter Mila. Het ziet ernaar uit dat de eilanders, ver van het front, zonder ontberingen het einde van de oorlog kunnen afwachten. Maar dan, begin april 1945, luidt een nachtelijk bloedbad de opstand van het Georgische bataljon in.
In de weken daarna verandert het lieflijke eiland in een onbeschrijflijk inferno. Voorjaar 1962 - een nieuwe oorlog dreigt - krijgt de man die ooit Luc Walraven heette een brief van een Texelse vrouw, die hem na al die jaren naar het eiland doet terugkeren. Het is onvermijdelijk de gebeurtenissen van voorjaar '45 onder ogen te komen. Hij weet niet welke herinneringen meer pijn doen: de gruwelijkste of juist de mooiste.

Zie ook: www.nicodros.nlDe sprekende slang
Een kleine geschiedenis van laaglands fundamentalisme
Nico Dros

Paperback, 160 pag., uitgeverij van Oorschot, € 16,-

Dit boek gaat over een ingrijpende gebeurtenis in het Texelse vissersdorp Oosterend, ook wel bekend als het kleine Jeruzalem van het noorden. De later beroemd geworden dominee J.J.Buskes werd er ongewild het middelpunt van een felle geloofstwist. Een kerkscheuring was het gevolg en een kwart lang eeuw zouden twee gereformeerde kampen in vijandschap leven.
De twist ontstond na een uitspraak van de gereformeerde synode van Assen, die in 1926 het laatste woord sprak over de uitleg van een passage in het bijbelboek Genesis. Was de slang die Eva tot erfzonde verleidde een reptiel met een vleiend spraakvermogen? Of moest men het dier opvatten als een zinnebeeld van de duivel? De synode oordeelde dat het hier ging om een heuse slang, wie een andere uitleg voorstond maakte zich schuldig aan 'Schriftaanranding'. Deze uitleg werd de bron een kerkelijk conflict dat links en rechts in ons land oplaaide en jarenlang de gemoederen beheerste.
De sprekende slang is een levendig boek over bijbeldrift, geloofsijver en andere protestantse hartstochten in een Texels dorp. En over het leed dat ontstaat wanneer gelovigen in zwijmelwijn gedrenkt raken.Dromen van de bok
Nico Dros

Literaire thriller, paperback, 268 pag., uitgeverij van Oorschot 2006
Uitverkocht

Het leven van de verguisde schrijver Iwan Lautier verandert in een nachtmerrie wanneer een vrouw een obsessieve liefde voor hem opvat. Eerst overstelpt ze hem met brieven en nachtelijke telefoontjes, daarna belaagt ze hem in eigen persoon. Maar behalve met deze erotomane stalker kampt Iwan met een minnares die zich, nadat hij de dubieuze relatie met haar heeft verbroken, blijft opdringen en hem tot het uiterste tergt.
In de beleving van Iwan raken beide affaires meer en meer met elkaar verwikkeld. Zijn vlucht in buitensporig drankgebruik doet hem de greep op de werkelijkheid verliezen. Wanneer hij uiteindelijk pogingen doet zich uit het warnet van ziekelijke hartstochten te bevrijden, loopt de situatie verschrikkelijk uit de hand.

De nieuwe roman van Nico Dros laat een wezenlijk nieuwe kant van zijn schrijverschap zien. In Dromen van de bok gaat het over de nachtzijde van het gevoelsleven, de duistere diepten van de ziel, over wanen, perversies en ontaarding. Nergens wordt de liefde meer ontluisterd dan in dit boek dat het midden houdt tussen een scabreuze roman en een kwaadsappige komedie over de rafelranden van de menselijke natuur.

Een boek dat op adembenemende wijze de elementen van een thriller en literatuur combineert.
Foto Carla Schoo


In het maanlicht leek ze een nimf die zo-even was ontslapen: haar gezicht zo bleek als kaasdoek, de lippen al even bloedeloos, het hoofdje in een knik nadat het door haar val in het gras op een verdwaalde klinker was terechtgekomen. Verdwaasd staarde ik naar de frêle gestalte aan mijn voeten en bemerkte toen dat haar beige broek bij de bovenbenen donker kleurde: zij had haar water laten lopen. Terwijl ik de fatale ogenblikken in gedachten probeerde terug te halen, begon mijn linkerbeen te krampen en tintelden mijn beide handen. Het trok ruw samen in mijn maag en borst. Een stem in mijn hoofd zei alsmaar: je hebt je aan de verkeerde vergrepen.


Nico Dros (Texel, 1956) studeerde geschiedenis in Amsterdam. Hij debuteerde in 1991 met de historische roman Noorderburen over de lotgevallen van een aristocraat die in de Franse tijd naar een vergeten dorp wordt verbannen. Het boek werd in 1992 genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs.
In 1994 volgde de verhalenbundel Familiezaken en in 1999 Ter hoogte van het Salsa-paviljoen, een roman over een groep van Texel afkomstige jongeren die begin jaren zeventig in Amsterdam een eigen migrantenkolonie sticht.
In 2003 verscheen Het angstzweet der kolonialen, een bundel essays over Java gedurende de eeuwen van Nederlandse overheersing. In negen beschouwingen over historische en letterkundige onderwerpen brengt Nico Dros verschillende episoden uit dit bewogen tijdvak tot leven.
Hij dringt daarbij diep door in de terra incognita van de Javaanse wereld.Noorderburen
Nico Dros

Paperback, 163 pag., 12,5 x 20 cm, nieuwste druk, 2015
Uitverkocht


In het najaar van 1810 publiceert de Hollandse edelman Christiaan Boddaert een pamflet tegen de Franse overheersers. Het leidt tot zijn arrestatie en verbanning voor drie jaar naar Noorderburen, een dorp op de kop van Texel, waar de geschiedenis aan voorbij lijkt te zijn gegaan.
De bevolking leeft er in kommervolle omstandigheden; het kerkje is ingestort en het schoolgebouw is tot jeneverlokaal verworden.
Zijn kennismaking met de vissersbevolking van Noorderburen verloopt aanvankelijk stroef. Boddaert kan de armoede en onwetendheid van de dorpelingen niet goed velen. Hij ontplooit activiteiten die Noorderburen in aanraking moet brengen met de Vooruitgang.
De reacties op zijn hervormingsijver lopen sterk uiteen. Vooral de mannen zijn hem vijandig gezind. Wanneer uitkomt dat de banneling in het geheim een verhouding heeft met een jonge vrouw uit het dorp, blijft een confrontatie niet uit.
Noorderburen werd in 1992 genomineerd voor de AKO-literatuurprijsKate Howard: Bloedlijn
Joyce Pool

Historische roman, gebonden, 224 pag., uitgave Lemniscaat 2015, € 17,95
Slagzee
Als het oorlogsverleden je blijft achtervolgen
Peter van Beek

Paperback, 224 pag., 13,5 x 21,5 cm, QV Uitgeverij 2018, € 15,45

Bij de vuurtoren van De Cocksdorp wordt het skelet van een hoogbejaarde man opgegraven, en in Duitsland vinden wandelaars het lijk van een andere stokoude man. Rechercheur Lone Telander en Kriminalinspektor Levi Weiss werken samen aan deze zaak die nog meer slachtoffers zal gaan eisen.
Zijn Telander en Weiss in staat de moordenaar te vinden, en hebben de moorden iets te maken met de Georgische opstand van april-mei 1945 op Texel?

Peter van Beek (1958) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Nijmegen en geeft les aan de Schrijversacademie, Het Baarnsch Lyceum en het Willem de Zwijger College in Bussum. Hij schreef zeven jeugdboeken. Slagzee is zijn vierde thriller in de reeks.

Zie ook: https://www.uitgeverijqv.nl/texelse-thrillersHet raadsel van de Wadden
Erskine Childers

Paperback, 302 pag., 13,5 x 20,5 cm, uitgeverij Hollandia, € 16,95

Dit avonturenverhaal speelt zich af op het Nederlandse en Duitse wad. Twee jonge Engelsen varen rond met een verbouwde sloep en ontdekken de plannen van de Duitse keizer om Engeland aan te vallen. In de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog opende dit boek de ogen van de Engelse regering. Het is een vertelling van het uitpluizen van een mysterie dat zich geleidelijk vanzelf oplost, en aan het eind een schitterende climax bereikt.

De eerste uitgave van Het raadsel van de wadden dateert uit 1903 en werd toen al beschouwd als een klassiek spionageverhaal.
Zeer geschikt voor een stormachtige avond in de kajuit.Schaduw over de Wadden
Sam Llewellyn

Een verslag van de tocht van het jacht Gloria naar de Friese Waddeneilanden in april vna het jaar 1903
Paperback, 287 pag., 23 x 15 cm, uitgeverij De Alk 2010, € 16,90


Deze thriller begint waar het beroemde boek van Erskine Childers, getiteld Het raadsel van de wadden, ophoudt.
Het is april 1903 en jachtschipper Charlie Webb wordt ontboden door de hertog van Leominster voor een geheime ontmoeting met een mysterieuze zeezeilende heer die zich Carruthers noemt. Voor duizend pond moet hij de Gloria, een tot jacht omgebouwd Oost Engelse smack, naar de Duitse Waddeneilanden zeilen, waar verraderlijke getijden en wandelende zeebanken waarschijnlijk een wrak met een kostbare lading uit de napoleontische tijd verbergen. Maar
Charlie weet dat adellijke heren zelden te vertrouwen zijn en de raadselachtige Carruthers lijkt meer geïnteresseerd in de splinternieuwe zeemacht van de Kaiser dan in welk wrak ook. Wanneer Charlie, zijn maat Samson Gidney en de gewelddadige en mysterieuze 'wrakkenexpert', kapitein Dacre, eenmaal in het web van de eilanden gevangen zitten, wordt het pas angstig duidelijk wat de werkelijke betekenis van hun missie is.