Het Open Boek Texel

< Terug
           < Thuis            Bestellen >

Het Kompas
Joyce Pool

Harde kaft, fictie 13 tot 15 jaar, 25 x 18 cm, uitgeverij Lemniscaat 2018, € 15,95


LONDEN, 1950
Davey kan bijna niet wachten. Met negen anderen zal hij het Kanaal oversteken. In een whaler, een walvisvaarderssloep; de Wangle III.
Net voor ze uitvaren, wordt Davey ziek. Zo ziek dat hij van de dokter niet mee mag. Een week later is hij genoeg opgeknapt om zijn vrienden na hun tocht op te wachten. Maar dan blijft het bootje weg.

Het kompas is een dubbel bijzonder boek. Het eerste deel vertelt het spannende en aangrijpende verhaal van Davey en de ramp waaraan hij ontsnapte. In het tweede deel beschrijven Joyce Pool en journalist Pip Barnard, hoe zij op zoek gingen naar de geschiedenis van de Wangle III. Een speurtocht die leidde naar familieleden, door Engeland, Frankrijk, Duitsland en Nederland, en zelfs naar Scotland Yard.De castraat
Passie, muziek en lust in de Italiaanse renaissance
Joyce Pool

Young Adult 15+, paperback, 285 pag., uitgeverij Lemniscaat 2013, € 17,95

Italië, 1698. Angelo wordt wakker in een nachtmerrie. Als arme leerlooierszoon is hij uitverkoren om een zangopleiding te volgen aan het conservatorium van Florence, maar wat hij niet wist, was dat hij daartoe ontmand zou worden. Zijn stem zal altijd zijn prachtige klank behouden, maar hij zal nooit kinderen krijgen of mogen trouwen.
In de vier jaar die volgen groeit Angelo uit tot een jongeman met behoeften als ieder ander. Hij leidt een bevoorrecht leven als een van de beste zangers van het conservatorium. En wanneer hij optreedt voor de voorname prins De' Medici worden de poorten naar een grootse muziekcarrière wijd opengezet, een leven vol rijkdom, prachtige muziek, én met Rosa, de aantrekkelijke en slimme dochter van hofcomponist Scarlatti. Maar is dat het leven dat hij zelf verkiest? En zal hij ooit nog kunnen liefhebben wanneer hij zich overlevert aan de grillen van de prins?


Groeten uit Londen
Joyce Pool

Een invoelbaar boek over terrorisme, vooroordelen en machteloosheid
Gebonden, 160 pag., uitgeverij Lemniscaat 2007, € 16,95


'Moet je horen.' Ze houdt het boek in de buurt van mijn oor. Het rammelt.
'What the hell...?' Een angstig voorgevoel bekruipt me.
'Maak 'ns open?' zegt ze en duwt het in mijn hand.
Voorzichtig trek ik het plakbandje los van de folie en sla het boek open.
De binnenkant met de bladzijden ontbreekt. Daarvoor in de plaats zitten er een bonk oranjeachtige klei, een batterijtje, iets wat e ruitziet als een rotje met een lont en een tikkend horloge in.
Ik voel me ijskoud worden. Zonder een woord te zeggen staar ik naar het pakket in mijn handen. Ik weet wat ik zie, tenminste ik dénk te weten wat ik zie. Maar ik begrijp het niet.
Ik begrijp er niets van. Verbijsterd kijk ik op. Sanne heeft haar ogen wijd opengesperd.'
'Een bom...?'

Op werkweek in Londen raken de zestienjarige Jamal en zijn vriendin Sanne hun klas kwijt. Op eigen houtje reizen ze de groep achterna.
In de bus krijgt Jamal van een stel mannen een bom in zijn handen gedrukt. Onmiddellijk breekt er grote paniek uit: Jamal en Sanne worden gearresteerd en naar het politiebureau gebracht. Terwijl Sanne na één nachtje wordt vrijgelaten, zit Jamal na een week nog vast op verdenking van terrorisme. Jamal wordt dagelijks aan een kruisverhoor onderworpen. Hij krijgt geen advocaat toegewezen en hoort van de politie dat hij op grond van de nieuwe anti-terrorismewet eindeloos kan worden vastgehouden.
De onterechte beschuldiging en de volharding van de politie laten hup sporen na: Jamal verandert van een argeloze puber in een machteloze en woedende arrestant en ten slotte in een wat cynische jongen die zich realiseert dat hij als Marokkaan - wat hij ook doet - altijd een potentiële terrorist zal blijven.


Vals beschuldigd
Joyce Pool

Jeugdboek vanaf 13 jaar, geb., 173 pag., 15 x 22 cm, uitgeverij Lemniscaat 2000
Uitverkocht


Job Lukasz is met zijn ouders uit Antwerpen naar de noordelijke Nederlanden verhuisd. Zijn vader is stalmeester van de prins van Oranje en Job zal hem opvolgen. Maar Job heeft heel andere dromen. Hij wilde prins dienen en samen met strijden tegen de Spaanse bezetter.
Met zijn vriend Robbert en Cornelia, een raadselachtig meisje dat soms opduikt en van wie Job erg onder de indruk is, bedenkt hij plannen hoe ze de prins kunnen helpen en beschermen, want er gaan geruchten dat kwade lieden het op zijn leven hebben gemunt.


Sisa
Joyce Pool

Jeugdboek vanaf 13 jaar, geb., 173 pag., 15 x 22 cm, uitgeverij Lemniscaat 2002
Uitverkocht


1712. De Fransen trekken moordend en plunderend rond door Suriname. Plantersdochter Map Overbeke van Raamsdonk ontsnapt aan de dood door de hulp van de slaaf Kwasi. Hij neemt haar mee naar een dorp van weggelopen slaven, dat diep in het oerwoud verscholen ligt.
Door haar verblijf in dit marrondorp krijgt Map een heel andere kijk op de slavernij en de verhoudingen tussen blank en zwart.


Wessel van Texel
Erik van Os & Elle van Lieshout

Prentenboek, gebonden, 32 pagina's, uitgeverij Gottmer 2011, € 12,95

Wessel is een echte ram, met weinig oog voor zijn omgeving. Het liefst ramt hij alles wat hij tegenkomt omver, en daar hebben de andere dieren op Texel schoon genoeg van. Groot is dan ook hun blijdschap als Wessel letterlijk omvalt bij het zien van Blonde Bessie uit de Koog – en daarna niet meer overeind kan komen. Blonde Bessie krijgt medelijden en biedt hem een helpende poot, op voorwaarde dat hij zijn leven betert, dat wel. Maar een Texelse ram verliest zijn vechtlust niet zomaar …

Wessel van Texel

Als Wessel van Texel eraan kwam dreunen
begon het gras van schrik te kreunen.
De lucht begon te beven.
Bomen rilden, bloemen trilden,
vreesden voor hun leven.

Wessel van Texel ram-bam-banjerde
ram-bam-bulderde: 'Opzij!
De wereld is van Wessel.
Ja, heel Texel is van mij!'


Tessel viert Sint-Maarten

Monica Maas en Marianne Witte

Harde kaft, in kleur, 22 x 29,5 cm, uitgeverij de Vier Windstreken 2016, € 14,50

Tessel is blij met haar nieuwe jas en haar zelfgemaakte lampion. De lampion is voor het feest van Sint-Maarten, op 11 november.
Dan loopt ze samen met Karim, Lucia en Sem zingend langd de deuren. Als hun tassen vol lekkers zitten, vertelt Tessel de anderen haar geheime plan …


Souwtje
Monica Maas

Harde kaft, 32 pag., in kleur, vanaf 4 jaar, uitgeverij de Vier Windstreken, € 13,95

Souwtje woont tevreden met haar kat en kippen op een eiland. Tijdens een zware storm komt Zeehond in haar moestuin terecht. Hij weet zeker dat hij wil blijven logeren.


Joupy gaat jutten
Monica Maas 

Harde kaft, 18,5 x 21,5 cm, uitgeverij de Vier Windstreken 2016, € 9,95

Joupy probeert Ella te laten zwemmen, maar dat is niet zo makkelijk.
Samen gaat het beter, en ze vinden de mooiste schatten op het strand. Maar wat is daar? Is dat een krokodil? Die is gevaarlijk. Wat moeten ze doen?


Joupy en de Kokmeeuw
Monica Maas

Harde kaft, 18,5 x 21,5 cm, uitgeverij de Vier Windstreken 2014, € 9,95

Een meeuw die 'kok-kok-kok' roept is nieuw voor Joupy. Hij lacht de meeuw uit en noemt hem kakmeeuw. Maar dat laat de Kokmeeuw niet zomaar gebeuren.


Joupy de kleine zeehond
Monica Maas

Harde kaft, 18,5 x 21,5 cm, uitgeverij de Vier Windstreken, € 9,95

Joupy leeft op een zandbank bij de andere zeehonden. Op een dag gaat hij een stukje zwemmen, helemaal alleen ...