Het Open Boek Texel

< Terug
           Verder >            < Thuis            Bestellen >

De grote Wolkersbiografie: 'Het litteken van de dood'
Onno Blom

De langverwachte biografie van Onno Blom verschijnt op 19 oktober, de tiende sterfdag van Jan Wolkers.
De auteur werkte er meer dan 10 jaar aan. Puttend uit een overvloed aan materiaal schetst hij het boeiende levensverhaal van Wolkers: rebels, obsessief en zinnelijk, in de greep van liefde en dood.
Het litteken van de dood verschijnt in twee edities: een standaarduitgave en een luxe editie.
Omdat van de luxe een gelimiteerde oplage wordt gemaakt, is het voor belangstellenden aan te raden om vooraf een exemplaar te reserveren.


De biografie telt liefst 1168 pagina's. De standaardeditie heeft een harde kaft, meet 13,6 x 21,5 cm., en wordt garenloos gebonden. Tussen de tekst komen enkele katernen met illustraties. In deze uitvoering kost het boek € 40,-.
 
Het formaat van de luxe editie wordt iets groter (15 x 23 cm) en krijgt er als extra een beeldboek bij van 272 pagina's, vol foto's en afbeeldingen van documenten en kunstwerken. De boeken komen samen in een cassette, met bijgevoegd een reproductie van een zelfportret van Wolkers uit 1945. Deze editie verschijnt in een eenmalige oplage van 1500 exemplaren, genummerd, voorzien van een leeslint, gesigneerd door de auteur en met het stempel van Jan Wolkers. De prijs is € 139,99
                             
Violon d'Ingres
Theun de Winter over zijn ontmoeting met Wolkers

Eind oktober, tijdens de Texelse presentatie van de Wolkersbiografie Het litteken van de dood, las Theun de Winter het verhaal Violon d'Ingres voor. Hij beschrijft daarin zijn ontmoeting met Jan en Karina Wolkers in Amsterdam (in 1970) en hun jarenlange vriendschap daarna. De Winter deed destijds journalistiek werk voor Propria Cures en interviewde Wolkers voor De Haagse Post.
Van de voorgelezen tekst heeft Onno Blom een klein mooi boekje gemaakt (200 genummerde, gesigneerde exemplaren).
Het is uitgebracht bij uitgeverij Het Tillenbeest en is voor 7,50 euro te koop bij Het Open Boek.


De geest van Jan Wolkers
Arzbach, Brunt & Smit
Harde kaft, boek met cd, 46 pag., met foto's en illustraties in kleur, 14 x 19,5 cm, uitgeverij Rubinstein 2017, € 15,-

Biograaf Onno Blom schreef speciaal voor deze uitgave een essay over muziek in het leven van Jan Wolkers: Wrap Your Troubles In Dreams, muziek ik het leven van Jan Wolkers.

Tekst en uitleg van Peter Smit
Muziek: Nico Arzbach & Roland Brunt


                 
 


Vakantiestrip
Jan Wolkers
Bezorgd en toegelicht door Onno Blom
Gebonden, 40 pagina's, formaat 12,5 x 18cm, met enkele vakantiefoto's uit 1958
Uitgeverij Het Tillenbeest 2015, € 6,95


Vakantiestrip is een Wolkeriaans klein griezelverhaal in de traditie van Edgar Allan Poe, dat lange tijd diep in Wolkers' archief verborgen heeft gelegen, onder in een la met oude typoscripten.
Het is een klein verhaal, bij elkaar negen getypte velletjes A4. Het dateert uit de tijd van Serpentina's petticoat, maar was tot dusver nooit gepubliceerd.
Biograaf Onno Blom heeft er een verhelderend en amusant nawoord  aan toegevoegd.
Als decor voor het verhaal gebruikt Wolkers Ameland, waar hij in 1958 samen met Annemarie Nauta en Jan Vermeulen enkele weken op vakantie is geweest.
Twee vrienden en een uitdagende, mooie jonge vrouw vertrekken samen naar het eiland – en dat loopt niet goed af: 'De zee is verraderlijk als een moeras. Hij lijkt vredig, maar ineens zak je weg, meters diep, tussen de meest onzinnige planten en vissen. De gruwele zee! Garnalen kruipen achter je ogen, drukken ze uit de kassen.'Dagboek 1971
Het achtste deel in de dagboekenreeks
Gebonden, 117 pag., 13,5 x 19,5 cm, uitgeverij de Bezige Bij 2014, € 18,50
Met een voorwoord van Karina Wolkers


1971: het roemruchte jaar dat Jan Wolkers op Rottumerplaat verbleef

Kriskras door de dagboeken van Jan Wolkers springend, zijn we in deze schitterende reeks  aan gekomen bij het jaar 1971. Dat is het jaar van Rottumerplaat, waar Wolkers op uitnodiging van de VARA een week verblijft. Hij doet op de radio verslag van zijn belevenissen en schrijft het boekje Groeten van Rottumerplaat.
Weer thuis werkt hij samen met Jan Vermeulen, zijn ontwerper, aan de fotobiografie Werkkleding. Hij heeft tentoonstellingen in Amsterdam en Tilburg, werkt mee aan de organisatie van een veiling van schilderijen voor Vietnam, bezoekt wedstrijden van Ajax, kookt uitbundige maaltijden, schildert, leest, wandelt, en leeft het leven zoals alleen Jan Wolkers dat kon: intens, expressief, geïnvolveerd, en met evenveel aandacht voor het grote als voor het kleine.

Jan Wolkers (1925-2007) geldt als een van de belangrijkste twintigste-eeuwse schrijvers uit de Nederlandse literatuur. Zijn romans en verhalen zijn veelvuldig bekroond en in vijftien talen vertaald.De Tarzan van de schapen: Jan Wolkers & Texel
Onno Blom
Gebonden met stofomslag, 160 pag., rijk geïllustreerd, 18 x 18 cm, uitgeverij Het Tillenbeest i.s.m. het VVV en Het Open Boek, 2e druk 2012, € 19,50
De distributie wordt verzorgd door Het Open Boek

De Tarzan van de schapen bevat de levenslange liefdesgeschiedenis van een man en zijn eiland: Jan Wolkers en Texel. Als jongen droomde Wolkers al van het eiland. Van de planten, de dieren en de zee. In de jaren zestig kwam hij er voor het eerst – en vond er het paradijs. Na jaarlijks een aantal weken een bakstenen huisje in de schaduw van de vuurtoren te hebben gehuurd, kwam hij in 1980 met zijn vrouw Karina op Texel wonen.

Wolkers bleef op Texel tot zijn laatste dag. Hij schreef er romans, gedichten en essays en maakte er beelden en schilderijen. De Tarzan van de schapen is een ode aan Texel, een ontroerende hommage aan het eiland waar Wolkers' liefde voor de natuur tot volle bloei kwam. Onno Blom, schrijver en biograaf, heeft voor dit boek gebruik gemaakt van veel ongepubliceerd materiaal uit de dagboeken en het persoonlijk archief van Wolkers.

Onno Blom (1969) is schrijver, letterkundige en de biograaf van Jan Wolkers. Hij schreef het veelgeprezen en vele malen herdrukte requiem Zo is het genoeg, over het laatste jaar van Jan Wolkers. Hij bezorgde Wolkers' Verzamelde Gedichten en een uitgave van Wolkers' liefdesbrieven uit Parijs: Brieven aan Olga.

Onno Blom is verbonden aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis van de Koninklijke Academie van Wetenschappen.


Pagina met foto's en artikelen over de presentatieOmringd door zee
4 radio-columns
Jan Wolkers
Harde kaft, 35 pag., 12,5 x 19,5 cm, 9de druk 2017, € 9,50

Vanaf 1970 huurden Jan en Karina Wolkers in de maanden mei en september een vakantiehuisje in het uiterste noorden van Texel.
Ze kwamen terecht bij mevrouw Boon-Verberg, soldatenmoeder en ereburgeres van de georgische hoofdstad Tiblisi.
Het boekje bevat korte teksten met persoonlijke herinneringen en dagboeknotities over mevrouw Boon en haar zoon Arie, over kiloblikken kaviaar en verhalen die de ronde deden over brits-indische soldaten. Maar ook over de kleur blauw op het omslag van het Verkade-album, een picknick in de Buitenmuy en de schok die die moord op Allende bij hen teweegbracht. De columns uit Omringd door zee zijn in mei 1998 voorgelezen in het radioprogramma Onvoltooid verleden tijd van de VPRO.

Onder dezelfde titel zijn ze door uitgeverij De Harmonie op cd uitgebracht (met muziek van het Willem Breuker collectief).
De verhalen staan ook in de essay-bundel Wolkers in Wolkersdorf die in het najaar van 2000 is verschenen.Kort Amerikaans
De roman
Jan Wolkers
Gebonden, 199 pag., 13 x 21 cm, € 15,-
Vierenvijftigste, gewijzigde herdruk 2012, met leeslint en een nawoord van Onno Blom


Kort Amerikaans 3
Een beeldverhaal
Jan Wolkers en Dick Matena
Gebonden, ca. 90 pagina's in kleur, 24,5 x 30 cm, € 19,90

Kort Amerikaans vertelt het ontroerende verhaal van Eric van Poelgeest, een jongeman die tijdens de oorlog onderduikt in het gebouw van de teken- en schilderacademie in Leiden.

Fotopagina signeersessie mei 2006Jan Wolkers-fietsroute
Texel: het paradijs van Jan Wolkers
Geniet, 6 pagina's op a5 formaat, uitgave het VVV Texel 2012, € 3,50
De tekst is van Onno BlomLuisterboek: Jan Wolkers op Texel
In het voetspoor van J.P. Thijsse
Radiodocumentaire van Rik Zaal uit mei 1975
Audio Visuele Media Luisterboek, 1 cd met een speelduur van 60 min., uitgeverij Rubinstein, € 10,95

Integrale opname van het VPRO-radioprogramma Tahiti, dat op 23 mei 1975 werd uitgezonden.
Programmamaker Rik Zaal en schrijver Jan Wolkers reconstrueren de wandelingen van Jac. P. Thijsse over Texel, zoals die zijn beschreven in het Verkade-album uit 1927.
Gelezen fragmenten uit het boek worden afgewisseld met natuurbeschrijvingen, vraaggesprekken met een 88-jarige inwoner van Texel die Thijsse nog heeft gekend, toevallige ontmoetingen op het eiland en een ontmoeting met een oud-leerlinge van Thijsse.Zo is het genoeg
Het laatste jaar van Jan Wolkers
Onno Blom
Gebonden, 148 pag., de Bezige Bij 2008
Geïllustreerd met foto's uit het privé-archief van Jan en Karina Wolkers
Foto omslag Koos Breukel

Nu voor € 7,50

'Zo is het genoeg', dat waren de laatste woorden van Jan Wolkers. Anderhalve week voor zijn tweeëntachtigste verjaardag werden hem 's nachts door zijn vrouw Karina twee boterhammen met jam gebracht. Hij at een paar stukjes, en zonk weg in een slaap waaruit hij niet meer zou ontwaken.
Op 19 oktober 2007, om halftwee 's nachts, overleed hij.
Onno Blom, de biograaf van Wolkers, volgde de kunstenaar een jaar lang op de voet.
In 'Zo is het genoeg' beschrijft hij nauwgezet diens dagelijks leven. Hoe zag een dag van Wolkers eruit? Aan welke manuscripten werkte hij? Wie zag en sprak hij nog? Waarom was zijn laatste grote schilderij, een doek van twee bij twee meter, een sprankelende branding van raadselachtig geel? Hoe bereidde hij zich in zijn huis op Texel voor op het onvermijdelijke?
'Ik ben niet bang voor de dood,' zei Wolkers. 'De dood is een levensvoorwaarde. Als er geen dood was zou alles zinloos worden, het zou op voorhand verlammend werken.' Dat liet Wolkers niet gebeuren, zo blijkt uit dit aangrijpende ooggetuigenverslag.Brieven aan Olga

Gebonden, ca. 160 pag., geïllustreerd, 16 x 24 cm, € 20,99

In januari 1957 vertrok Jan Wolkers voor een half jaar naar Parijs om daar in de leer te gaan bij de fameuze beeldhouwer Ossip Zadkine.
Hoezeer Wolkers ook door Parijs werd overrompeld, hij miste iemand hartstochtelijk: Annemarie Nauta, zijn jonge vriendin, die in Turks fruit model zou staan voor Olga.
Brieven aan Olga bevat de nooit eerder gepubliceerde, ontroerende en stomende liefdesbrieven die Wolkers vanuit Parijs aan haar schreef.
Zijn biograaf Onno Blom geeft op basis van gesprekken met Annemarie Nauta, en d.m.v. foto's, notities en tekeningen, een betoverend beeld van Wolkers' liefde voor een stad en een vrouw.
'Als ik de foto's van je bekijk, dan loopt bijna... nou ja, laten we daar maar over zwijgen. Maar niet alleen zo verlang ik naar je, maar op zoveel verschillende manieren. Om samen met je door Parijs te slenteren, en onder het lopen met een vinger je hals te strelen, daar waar je haren ophouden...'Brandende liefde
Paperback, 235 pag., 20 x 12,5 cm, de Bezige Bij 2010, € 12,50

Brandende liefde is het verhaal over de liefde van een jonge schilder voor zijn model. Het is een van zijn latere romans, en net als Turks fruit, Terug naar Oegstgeest en recentelijk Zomerhitte werd het verfilmd.Terug naar Oegstgeest
Luisterboek voorgelezen door Hans Kesting, het zijn zeven cd's met in totaal een luisterduur van ca. 500 minuten, 14 x 25 cm, uitgeverij Meulenhoff 2009
Uitverkocht


In de klassieker Terug naar Oegstgeest haalt Wolkers de voorbije wereld uit zijn jeugd terug in het heden van de jaren zestig. Herinneringen aan zijn calvinistische ouders en de dood van zijn broer gaan gepaard met beschrijvingen van zijn ontluikende seksualiteit.

Acteur Hans Kesting is verbonden aan de Toneelgroep Amsterdam. Naast een breed scala van theater- en filmrollen, speelde hij talloze typetjes in Het Klokhuis. Ook is hij regelmatig als voice-over te horen in televisiereclames.Turks fruit
Luisterboek van de beroemde roman op 6 cd's, uitgave Meulenhof, € 19,90
Uitverkocht


Turks fruit is het hartverscheurende verhaal van de gepassioneerde maar onmogelijke liefde tussen Olga en beeldhouwer Eric.
Het verscheen oorspronkelijk in 1969 en bracht een schok teweeg in de Nederlandse letteren.
Niet eerder werden liefde, seks en dood tot zo'n pulserend en vitaal geheel gesmeed. De verfilming van Turks fruit door Paul Verhoeven, met in de hoofdrollen Rutger Hauer en Monique van der Ven, werd uitgeroepen tot de beste Hollandse speelfilm ooit en kreeg in 1974 een Oscar-nominatie.

Wolkers heeft de tekst in augustus 2007 nog zelf bij hem thuis op Texel ingesproken, in een sessie van drie dagen.
Het had natuurlijk al veel eerder moeten gebeuren, maar hij was na afloop zeer tevreden.Alleen op een eiland
Dagboek van een eilandbewoner
Godfried Bomans en Jan Wolkers op Rottumerplaat
6 cd-luisterboek met een totale luisterduur van ca. zeven uur, uitgeverij Rubinstein 2006
Uitverkocht

Het radioprogramma Alleen op een eiland, dagboek van een eilandbewoner dat Gé Gouwswaard in 1971 maakte had een prachtig concept: schrijver woont in totale afzondering op een onbewoond eiland. De enige verbinding met de bewoonde wereld is een radioverbinding. Het onbewoonde eiland werd de zandplaat Rottumerplaat en de schrijvers Godfried Bomans en Jan Wolkers.

Radiopresentator Willem Ruis zocht vanuit Warffum dagelijks contact met hen. Bomans vond het verschrikkelijk om zeven dagen alleen te zijn, in een tent, met alleen het gekrijs van duizenden meeuwen om zich heen. Wolkers beleefde de week eenzaamheid als een spannend avontuur, ontfermde zich over zieke dieren en vertelde ongegeneerd over zijn avonturen.